Tijekom prošle godine Udruga žena S. Nedelja “Mendula”   je na području Općine Kršan uspješno provela još jedan hvalevrijedan projekt pod nazivom „Ljepota tradicije“. Cilj projekta bio je snimanje videozapisa tradicionalnih jela Općine Kršan i izrada društvene igre s pitanjima vezanima uz kulturnu i povijesnu baštinu s područja Općine Kršan.

Projekt „Ljepota tradicija“ financirala je Općina Kršan temeljem Javnog natječaja za sufinanciranje projekata iz područja kulture na području Općine Kršan za 2021.g.  Zahvaljujemo se Općini Kršan, što je i ovog puta, prepoznala kvalitetu našeg projekta i podržala našu stalnu potrebu da radimo na osvještavanju važnosti naše tradicije, njezinog upoznavanja i približavanja djeci, a kroz rezultate projekta i svima ostalima.

Program projekta osmislile su naše vrijedne i kreativne članice, Slađana Jukić, mag. bibl. i Danijela Nedog, mag. prim. educ., a samu realizaciju ostvarila je Romina Miletić, stručna suradnica – knjižničarka Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Čepiću.

Snimanje videozapisa proveli su učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Čepiću, tako da su svojim pametnim telefonima snimali svoje roditelje, bake, djedove, rodbinu s kojima su zajedno kuhali tradicionalna istarska jela s područja Općine Kršan. A sve kako bi ukazali  na ljepotu i važnost tradicije i kako je najveći uspjeh prenijeti je upravo na one najmlađe – našu djecu!

U sklopu projekta izrađena je i Društvena igra „Ljepota tradicije“. Igra se nalazi na podlozi koja se sastoji od dječjih crteža učenika matične i područne Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Čepiću, s motivima vezanima uz kulturnu i povijesnu baštinu Općine Kršan. Ploča sadrži numerirana polja s nekoliko razina (gdje su nižima pridružena jednostavnija, a višima kompleksnija pitanja) i kartice s pripadajućim pitanjima. Svaki točan odgovor omogućuje pomicanje naprijed, dok netočan označava krug čekanja na red. Igra sadrži i bonus pitanja koja omogućavaju brži prijelaz na sljedeću razinu. Igra se može igrati u nekoliko skupina, s ciljem da je pobjednička skupina ona koja najbrže odgovori na sva pitanja i prva stigne do cilja.