Prvi projekt Udruge Mendula kojeg je prepoznalo i sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH s područja Općine Sveta Nedelja kraj Labina uspješno je priveden kraju sa svim planiranim aktivnostima. Projekt je u partnerstvu s Udrugom Mediteranski kiparski simpozij koja upravlja sadržajima u Parku skulptura Dubrova proveden u nekoliko naselja Općine Sveta Nedelja s ciljem pružanja kulturno-umjetničke ponude u ruralnim krajevima i naseljima koji su tradicionalno zakinuti za sudjelovanje u programima takovog tipa, a bio je namjenjen zadovoljavanju potreba djece i mladih te osoba starije životne dobi. Sve aktivnosti bile su osmišljenje kroz interdisciplinarni pristup, a aktivnosti su uključivale participaciju više dionika različite struke što je dodatno doprinijelo uspješnosti projekta i njegovoj prepoznatljivosti.

Predsjednica Udruge Irene Mikuljan izjavila je: “Uzbuđeni smo što vam možemo prezentirati i rezultate projekta CA ČITAŠ? koji su osim druženja u sklopu glazbeno – scenskih aktivnosti ostali trajno na korištenje zajednici, a to su kazališna predstava djece pod nazivom CA ČITAŠ? u snimljenoj verziji te u tiskanoj verziji u našoj zbirci na cakavici, slikovnica koju uz mentorice izradila djeca naše škole koju za sada možete pronaći u digitalnom obliku OVDJE te rezultati ispitivanja stavova žitelja Općine o projektu koji su nam pokazali da je projekt prepoznat, važan i da se od nas očekuje da se i dalje nastavimo razvijati u području kulture, umjetnosti i zaštite naše cakavice. Želim se zahvaliti svim suradnicima na pomoći u provedbi projekta, a ujedno svih pozivam da naše aktivnosti prate putem naše web i Facebook stranice i kalendara događanja kojeg smo financirali kroz projekt u cilju da naše aktivnosti budu još dostupnije.”

Podsjećamo naše drage pratitelje da smo u ovoj godini, Godini čitanja, održali književno – pjesničku večer na cakavici povodom blagdana Sv. Ane u Sv. Martinu u Pineti gdje je glavni gost bio Daniel Načinović, a uz njega je sudjelovalo čak 16  pjesnika na cakavici, a događaj je popraćen brojnim gostima iz Sv. Martina i okolice. Na Dubrovi, održano je glazbeno  – scensko popodne uz gosta Brunu Krajcara te premjeru kazališne predstave učenika OŠ Širola Pajo iz Nedešćine naziva CA ČITAŠ?, a uključili su se i pjesnic iz publike te Antonio Baskiera i Nikola Batelić na gitarama. Povodom najznačajnijeg događanja u centru Općine, 16. otobra sudjelovali smo u programu ponovno sa glazbeno – scenskim i knjižveno – pjesničkim aktivnostima gdje smo reprizirali kazališnu predstavu, predstavili drugu zbirku pjesama na cakavici, a događaj je oplemenila pjesnikinja Roberta Razzi te naši prijatelji pjesnici. Marljivo smo radili na ispitivanju stavova naših žitelja putem pisanih i online obrazaca u sklopu kojeg je sudjelovalo 120 naših žitelja, a koji su se izjasnili da je ovakva ponuda aktivnosti značajna za našu Općinu i dali su nam visoku ocjenu o zadovoljstvu projektnim aktivnostima, čak 4,8 od mogućih 5, što nas izrazito veseli. Kreiran je i web kalendar u kojem možete pratiti sve naše aktivnosti koje provodimo, a želja nam je na jednom mjestu informirati i kulturnu ponudi na području Općine. Naše su suradnice marljivo radile s djecom na osmišljavanju i pripremi kazališne predstave, a potom i na kreativnim i edukativnim radionicama na temu Općine i njenih znamenitosti koja je obuhvaćena u slikovnici u kojoj ćete nadam se uživati, a koja je obuhvatila preko 120 učenika OŠ Vitomir Širola Pajo.

Projekt CA ČITAŠ financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH u sklopu promicanja kulture čitanja i nacionalne kampanje Godine čitanja 2021.