Veliko je zadovoljstvo i ponos što je Ministarstvo kulture i medija RH zajedničkom projektu na cakavici Udruge žena Sv. Nedelja „Mendula“ Nedešćina i Udruge Mediteranski kiparski simpozij Labin pod nazivom “CA ČITAŠ” dodijelilo financijsku potporu programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi RH za 2021. g. Između prispjelih 417 prijava i odobrenih 79 programa, za interdisciplinarna programe odabrano je njih 9, a među njima i naš projekt na cakavici CA ČITAŠ?

Potrebu za čitanjem i razvojem čitateljske publike, ne samo djece već i svih žitelja na području Općine Sveta Nedelja, jedno je od ciljeva naše Udruge, kao i direktno i aktivno sudjelovanje u promicanju i njegovanju lokalnog govora CAKAVICE, kao zaštićenog nematerijalnog dobra RH.

U sklopu projekta CA ČITAŠ? tijekom ljetnih mjeseci održano je nekoliko književno-glazbeno poetske i scenske večeri na kojima su uz Daniela Načinovića i Bruna Krajcara nastupali brojni književnici i pjesnici te promotori cakavice. Projekt nastavljamo na narednim događanjima Udruge Mendula.

No, najviše osobnog rada i truda, uložili su učenici Osnovne škole Vitomir Širola-Pajo iz Nedešćine i njihove mentorice knjižničarka Slađana Jukić i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Suzana Cvijić Jeremić u izradi autentične kazališne predstave na cakavici „Ca čitaš“, čija je premijera održana 21. rujna ispred KOCKE na Dubrovi.

Sa željom da vam približimo i predočimo njihov rad, kao i dio organizacije ovog opsežnog projekta, ali prvenstveno da pohvalimo marljivost i trud djece, nastao je ovaj naš tekst. Poticanje i promocija kulture čitanja te uključivanje djece u ovu hvalevrijednu ideju bila nam je dodatna motivacija da ovaj zahtjevni projekt uspješno provedemo i nastavimo s istim uvjerenjem da u svima nama, pogotovo u našoj djeci, učvršćuje ono najvažnije – temeljne i istinske životne vrijednosti.

Kako su tekle pripreme, koliko je truda i motivacije do sada uloženo i što za aktere ove predstave znači sudjelovanje u ovom projektu saznali smo u narednom tekstu njihove mentorice Slađane Jukić.

“ Odobrenje projekta “Ca čitaš” od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske  kao  izuzetno kvalitetnog programa poticanja čitanja, posebno nas veseli – promocija naše labinske cakavice.

Rezultat projekta kazališna je predstava.  Radi se o zabavnoj i poučnoj predstavi čija je glavna tematika čitanje. Čitanje je aktivnost koja je stvorena baš za sve! Odrasle ljude, djecu, tinejdžere, nonice i noniće… ma sve! Svijet je prepun knjiga koje samo čekaju da ih netko uzme u ruke, otvori i – uživa.

Kako je izgledao dolazak učenice iz škole doma s torbom punom knjiga, koga su knjige razveselile, a koga razljutite saznat ćete u ovoj  simpatičnoj predstavi.

Članovi glumačkog ansambla su: Sara Vojić, Ana Fonović, Ian Mikuljan, Josip Stanković, Aila Bojkić, Roman Fonović, Lana Licul, Maris Načinović i Sara Bernaz, sve učenici 6. razreda, a za glazbeni dio učenik 7. razreda Nino Kiršić. Tekst, scenografija i glazba – sve je potpuno autentično.  Autori su nabrojani učenici i njihove mentorice.

 No, što o tome misle oni sami najbolje govore njihove riječi:

 

Sara Vojić, 6. razred, glavna glumica [učenica] i scenografkinja Ideja da sudjelujem u predstavi „Ca čitaš“ bila mi je jako primamljiva. Htjela sam se okušati u glumi, ali i u scenografiji. Do sad sam glumila samo u školskim priredbama. Malo sam se namučila s tekstom, jer ga je puno, ali toliko puta smo ga uvježbavali da mi je sve ušlo u glavu. Moj lik je učenica, ona je vesela, vedra, ali nije joj lako. Ona mora baš čitavu obitelj nagovoriti da je slušaju i da joj pomognu oko školskog zadatka! Kao scenografkinja predstave izradila sam stolić za televizor od kartona i oslikavala sam platno koje će biti u pozadini.

Aila Bojkić, 6. razred, glumica, [nona] Prijavila sam se na projekt „Ca čitaš“ jer mi je ideja bila jako zanimljivo i kao nešto potpuno novo, nešto što do sada nisam nikada radila. Sudjelovanje u kazališnoj predstavi zvučalo je jako interesantno, a još kad sam čula da se radi o komediji to me oduševilo, jer volim smijeh i šalu.  Nije mi uopće bilo teško dolaziti na probe, jer je po ljetnim praznicima ionako svaki dan nalik drugome, pa je ovo unijelo neke lijepe promjene u svakodnevicu. Na probama sam se znala baš nasmijati, vidjela bih svoje prijatelje iz razreda i baš mi je bilo lijepo. Ja glumim nonu. Ona je stara, slabo vidi i čuje i ništa je ne interesira osim pletenja. Samo sjedi, plete i gunđa i svađa se s nonetom! Zamislite. Mene je inače moja baka naučila plesti pa mi uopće nije bilo teško glumiti da pletem. Sve u svemu jedno jako lijepo iskustvo.

 Roman Fonović, 6. razred, scenograf Bilo je fora raditi scenografiju. Najviše sam i najduže radio na samoj pozadini. Radnja predstave događa se u dnevnom boravku i u kuhinji i trebalo je nekako gledateljima dočarati te dvije prostorije. Prvo sam sve skicirao olovkom na papir, a potom i na platno. Već sam i prije crtao na platnu, na likovnoj radionici u Labinu, tako da mi ovo nije bilo prvi put. Svejedno, mislim da je ovo najveće platno koje sam oslikavao! Morali smo ga položili na pod i kad sam sve skicirao, Sara Vojić, Sara Bernaz, Ana i Maris pomogle su mi sve pobojati. Zadovoljan sam kako je ispalo. Za predstavu sam još napravio televiziju, dvd player, daljinski upravljač i pećnicu. Bilo mi je zabavno i lijepo, volim i crtati i slikati pa sam uživao!

Sara Bernaz, 6. razred, scenografkinja i glumica [mlađa sestra] Nije mi bilo teško dolaziti po ljeti na probe i izradu scenografije za predstavu već upravo suprotno! Bilo mi je zabavno jer sam imala jednu lijepu zanimaciju i družila sam se s  prijateljima, a inače volim crtati i baviti se raznim izvanškolskim aktivnostima. U predstavi ću glumiti mlađu sestricu, ona je malena, vesela, razigrana i jedina koja se veseli čitanju (ili barem gledanju slika u slikovnici J). Mislim da je predstava jako dobra jer pokazuje više generacija ljudi, kako smo svi različiti, ali možemo biti i vrlo slični. Predstava je i smiješna što mi je baš super! Ja inače volim čitati jer kada čitam knjige mašta mi radi sto na sat, a u filmu je sve onako kako redatelj odluči, to mi se ne sviđa uvijek.

Ana Fonović, 6. razred, glumica, [mama] Bok, ja sam Ana, i glumim mamu. Mama je malo čangrizava, mora se brinuti za cijelu obitelj, jako je odlučna i mislim da je ona definitivno „glava obitelji“. Moram priznati da joj nije lako. Mora kuhati za čitavu obitelj: za dvoje djece, muža, nonu, noneta, sebe… Uh! Tako da ja kroz čitavu predstavu kuham. Radim šugo i njoke J. Ja inače znam kuhati neke stvari, pizzu, cheesecake, palačinke… pa mi nije bilo neobično imati pregaču oko struka i kuhaču u ruci. I njoke nekad radim pa mi je i to bilo jednostavno za odglumiti. Što se teksta tiče, nije mi bilo teško sve naučiti napamet jer smo stvarno puno vježbali.

Ian Mikuljan, 6. razred, glumac, [nono] Baš mi je bilo super sudjelovati u predstavi „Ca čitaš“!  Glumim noneta koji popravlja stari sat. To mi uopće nije bilo teško jer sam za inspiraciju koristio vlastitog noneta koji je u nekim stvarima sličan onome iz predstave. Nije mi bilo teško načuti ni tekst jer i inače doma pričam na dijalektu pa mi je bilo stvarno jednostavno. Inače, znao sam već glumiti u igrokazima pa mi gluma nije nepoznata. Mislim da je čitanje važno je kroz čitanje učimo više o svijetu i o sebi i drago mi je da ova predstava govori baš o čitanju i knjigama.

Josip Stanković, 6. razred, glumac, [tata] Baš mi je drago što sam se uključio u projekt „Ca čitaš“. Probe za predstavu su mi bile zabavne jer sam bio s prijateljima i ponekad smo se zezali i općenito lijepo se družili. Tekst mi nije bilo teško naučiti, u nekim dijelovima predstave malo i vičem i to mi je baš zabavno.  Glumim tatu učenice koji jako voli sport. U predstavi gledam nogometnu utakmicu i čitam časopis Drvo znanja. Gluma mi se sviđa i volio bih možda kad odrastem postati pravi glumac. Najviše bih volio glumiti u komedijama. Mislim da je čitanje jako važno i to smo pokušali pokazati kroz ovu predstavu. Nadam se da ćemo što više ljudi potaknuti na čitanje.

Vjerujemo da ste i da ćete uživati u našoj predstavi, da smo vas nasmijali, ali i da smo vas potaknuli na čitanje. Čitajmo, da ne ostanemo bez riječi!“- ističe Slađana Jukić.