Udruga žena Sv. Nedelja „Mendula“ Nedešćina, pod pokroviteljstvom Općine Sveta Nedelja i Turističke zajednice općine Sveta Nedelja, uspješno je organizirala i održala svoj prvi događaj po projektu “Gonamo, kantomo i toncamo, va maškari hodimo – se po naše.” Cilj ovog vrlo opsežnog i značajnog projekta za sve mještane Svete Nedelje, a i Labinštine,  je da svi zajedno kontinuirano radimo na očuvanju i promoviranju naše kulturne baštine i cakavice kroz govor, pisanu riječ, ples i običaje po kojima je Nedešćina je i bila poznata.

Veliki odaziv na karnevalsku povorku i dječji maskenbal pod nazivom „ALA, ŠU HOMO VA NEDEŠĆINU Z DECAMI VA MAŠKARI“ održanog u subotu, 11.veljače, pokazatelj je da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.

Preslatke male maškarice, njihovi roditelji i ostali posjetitelji svojim su nam dolaskom i sudjelovanjem u maškarama pokazali da maškaranu tradiciju u Nedešćini treba održavati i sačuvati za buduće naraštaje. Ovogodišnji dječji karneval i dječji “inkantani pus” – pust iznenađenja dobar su primjer spajanja starih i novih običaja u kojima pust, glavni “krivac” za sve negativno, postaje simbol dječje radosti.

Veselje i ples uz harmoniku Renca Matasa i DJ Marina Stepčića nastavilo se i u prigodno uređenom parku ispred zgrade Općine Sveta Nedelja gdje su članice Udruge „Mendula“ dočekivale maškare te pripremale ukusne fritule i tople napitke.

Veliko zanimanje probudila je izložba dječjih radova osnovnih škola i vrtića Labinštine na temu „MAŠKARE, CA MOGU MAŠKARE“, koja se održala u multifunkcionalnoj dvorani „Poldrugo Valentin“. Izložbu je postavila naša mještanka akademska umjetnica Mia Knežević iz Nedešćine, autorica brojnih radova.

Izložba je sadržavala preko 250 dječjih literarno i likovnih kreacija inspiranih dječjim razmišljanjima o maškarama. Zahvaljujemo se našim mještanima Gracijeli i Marijetu Kiršić,  Heni i Riku Verbanac te Marijanu Milevoju na ustupljenim fotografijama, a Ianu Mikuljanu na velikoj pomoći na prezentaciji nekadašnjih maškara Nedešćine.

Članice Udruga žena”Mendula” zahvaljuju se svim maškarama, malim i velikim, štićenicima Domu za starije Nedešćina te mještanima Nedešćine i svim posjetiteljima na dolasku i podršci.

Veliko, veliko hvala djeci na radovima i njihovim odgajateljicama Dječjih vrtićaPjerina Verbanac“ PO Vrećari i KOCKICA Kršan te učiteljicama Vitomir Širola-PajoNedešćina, OŠ „Vitomir Širola- Pajo“- PŠ Sv. Martin, OŠ Matija Vlačić Labin, OŠ „Ivo Lola Ribar“, Labin, OŠ Ivan Batelić Raša, OŠ „Vladimir Nazor“ Potpićan i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Čepić.

Posebno veliko hvala odgajateljicama Dječjeg vrtićaPjerina Verbanac“ PO Vrećari i učiteljicama Produženog boravka Vitomir Širola-PajoNedešćina i OŠ „Vitomir Širola- Pajo“- PŠ Sv. Martin  što su podržali naš projekt te svoje slobodno vrijeme i trud uložili u sudjelovanje u karnevalskoj povorci.

Hvala i našim medijima na dolasku,  i kao i uvijek bezrezervnoj podršci.

Najljepše hvala svima koji nas pratite u ovoj našoj devetoj godini postojanja, kao i što podupirete naša nastojanja da stvaramo i održavamo bolji i ljepši život za sve nas.

Članicama i volonterkama Udruge „Mendula“, kao i našim vrijednim i mladim volonterima Lani Licul i Ianu Mikuljanu zahvaljujemo na angažiranju i pomoći na ovom našem prvom ovogodišnjem događaju.

Udruga „Mendula“ i ove godine priprema brojne aktivnosti i događanja.

Ovim putem koristimo priliku da vas pozovemo na naš naredni događaj, u subotu 18. veljače na veliku i dječju karnevalsku povorku u Labinu te naše zajedničko druženje koje tradicionalno  organiziramo povodom međunarodnog Dana žena.

Za više detalje o našim narednim susretima, kao i našim daljnjim aktivnostima i događanjima, pratite službenu stranicu i društvene mreže Udruge žena Sv. Nedelja „Mendula“.

Hvala svima što zajedno stvaramo čuda!

Udruga žena Sv. Nedelja „Mendula“